Nieuwsberichten over de transportbranche en het groupagevervoer


EDE - Onderstaand vindt u een selectie van diverse achtergrondstukken, analyses, interviews, en commentaren over de transportbranche en het groupagevervoer in Nederland en Europa. Het nieuwsaanbod wordt door ons zorgvuldig geselecteerd, actueel gehouden, en geplaatst op de website.06.12.2010  |  transport-online.nl

Transportsector klimt verder omhoog uit diep dal


AMSTERDAM - De transportbedrijven hebben in het derde kwartaal 5 procent meer omgezet dan in het derde kwartaal van 2009. Het is de tweede stijging op rij na 5 kwartalen van forse omzetdalingen door zowel lagere prijzen als lagere volumes. Dat meldt het cbs, centraal bureau voor de statistiek maandag.


De omzetgroei in het derde kwartaal komt vooral door de toegenomen export. Desondanks is de omzet nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis. De expediteurs hadden de sterkste omzetgroei. Zij realiseerden in het derde kwartaal 11 procent meer omzet dan een jaar eerder. Ook de laad-, los- en overslagbedrijven presteerden met een omzetstijging van bijna 7 procent bovengemiddeld. In het tweede kwartaal was er bij beide branches eveneens sprake van een stijging.

Bij de luchtvaart zette de stijgende lijn van de eerste twee kwartalen door. De omzet kwam in het derde kwartaal van dit jaar 7 procent hoger uit. Dit kwam door zowel de toename van het vracht- als het passagiervervoer. De binnenvaart realiseerde een omzetgroei van 7 procent. Voor een deel is de stijging te danken aan prijsherstel na de gekelderde prijzen in 2009. De omzet van het goederenwegvervoer, de grootste branche binnen de transportsector, kwam in het derde kwartaal 5 procent hoger uit. De vervoerders wisten te profiteren van het hogere vrachtaanbod.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


03.12.2010  |  tln.nl

Vrachtauto in file kost bedrijfsleven ruim 1 miljard euro


Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO hebben, in samenwerking met TNO, onderzoek gedaan naar welke files in Nederland de meeste economische schade opleveren voor het bedrijfsleven. De uitkomsten van dit onderzoek zijn terug te lezen in de ‘Economisch Wegwijzer 2010'. Hierin staat een top-20 met duurste files voor het goederenvervoer in 2009 (het meest recente jaar waarover alle cijfers beschikbaar zijn). Dit overzicht is door TLN en EVO aangevuld met een lijst infrastructurele prioriteiten voor de aanpak van de toekomstige mobiliteitsproblematiek.


Fileschade goederenvervoer: 1 miljard euro

Files veroorzaken niet alleen voor weggebruikers grote ergernis, maar met name voor het bedrijfsleven ook grote financiële schade. Goederen kunnen niet op tijd worden afgeleverd en de vrachtauto's staan nodeloos stil. Het is een kostenpost die doorwerkt in de totale logistieke keten. In deze ‘Economische Wegwijzer‘ presenteren TLN en EVO de top-20 van trajecten waar in 2009 de duurste files van Nederland voor het vrachtverkeer stonden. TLN en EVO schatten de totale schade voor het bedrijfsleven als gevolg van de files voor het goederenvervoer op 800 miljoen tot 1,2 miljard euro. De directe vertragingsschade door tijdverlies en hoger brandstofverbruik bedroeg 378 miljoen euro.

Aanpak knelpunten voor langere termijn noodzakelijk

TLN en EVO steunen de investeringen van het rijk in extra (spoedwet) rijstroken, want die leiden de komende jaren tot vermindering van de filedruk. Maar de organisaties benadrukken dat deze maatregelen niet voldoende zijn voor de middellange en lange termijn. Een vergelijking van de file top-20 met het investeringsprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (het ‘MIRT'), laat zien dat een aantal knelpunten die in de Economisch Wegwijzer voorkomen niet snel genoeg worden aangepakt. Dit ondanks de hoge kosten die de files op deze trajecten veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de knelpunten op de ring Rotterdam en een aantal verbindingen met het achterland, zoals de A15 (Sliedrecht/Hardinxveld Giessendam/Nijmegen) en de A16 (Rotterdam-Breda). Tevens laat een oplossing voor de A27 (knooppunten Everdingen-Hooipolder) nog jarenlang op zich wachten. Ook waarschuwen TLN en EVO dat enkele belangrijke trajecten voor het vrachtverkeer zoals de A1 (Apeldoorn-Twente) en de corridor A58-A67 in de toekomst een groot knelpunt worden.

Wat moet er volgens TLN en EVO structureel verbeteren?

Gebaseerd op het onderzoek door TNO en aanvullende analyse, zijn TLN en EVO van mening dat de komende jaren de volgende knooppunten met hoge prioriteit moeten worden aangepakt:
 • A1 't Gooi
 • Koppeling A8-A9
 • A10 Noord
 • Ring Utrecht A12, A27, randweg noord
 • Knooppunt Hoevelaken A28/A1
 • Ring Rotterdam A13/A16, A20, A15
 • A15 (Sliedrecht/Hardinxveld Giessendam)
 • A16 (Rotterdam-Breda) • Nieuwe Westelijke Oeververbinding Rotterdam A15-A20
 • A27 Everdingen-Hooipolder
 • Corridor A58-A67
 • A15 Ressen-Zevenaar
 • A50 Grijsoord-Ewijk
 • A1 Apeldoorn-Twente


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


03.12.2010  |  transport-online.nl

Maximum snelheid trucks naar 90 km/u


DEN HAAG - Het SGP Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt dat de Maximum snelheid van vrachtwagens van tachtig naar negentig kilometer per uur kan.

"Toen de discussie startte om de maximum snelheid voor personenwagens van 120 naar 130 kilometer per uur te brengen kreeg ik meteen e-mails van vooral vrachtwagenchauffeurs. Ze vroegen zich af waarom hun snelheid niet omhoog gaat naar negentig kilometer per uur", legt Dijkgraaf vrijdagavond 3 december uit aan Transport Online.

"Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft inmiddels toegezegd dat ze dit meeneemt in de analyse. Als het mogelijk is komt het in de praktijk", gaat hij verder.

"Dit zou kunnen gaan gelden voor bepaalde trajecten en op bepaalde tijdstippen. Zoiets is natuurlijk 's nachts beter mogelijk dan in de spits. Ik denk dat het voor heel wat trajecten moeilijk zal zijn. Wij hebben bijvoorbeeld ook te maken met geluidsnormen."

Veiligheid

"De snelheid van de vrachtwagen verhogen is een goed idee als er aan de randvoorwaarden wordt voldaan. De veiligheid staat voorop. In de veel andere landen mogen de vrachtwagens wel negentig kilometer per uur rijden."

"Dit is een goed moment om zoiets te bekijken. Ik kreeg van de chauffeurs trouwens verschillende signalen. Sommigen zijn voor het verhogen van de maximum snelheid, anderen blijken tegenstander."

"Er zit ook nog een addertje onder het gras. Er zullen politieke partijen zijn die zeggen: De maximum snelheid voor vrachtwagens mag alleen omhoog als er een inhaalverbod komt. Laat die discussie maar komen. Daarom verwacht ik dat het lastig zal worden en de maximum snelheid beperkt wordt uitgevoerd. Eerder buiten dan in de Randstad", besluit Dijkgraaf. De SGP wil dat de maximum snelheid voor personenauto's omhoog gaat naar 135 kilometer per uur.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


02.12.2010  |  tln.nl

Winterbanden verplicht in Duitsland


Bij winterse omstandigheden moeten voertuigen in Duitsland voortaan verplicht uitgevoerd zijn met winterbanden. Een wetswijziging hiertoe is door de Duitse Bondsraad aangenomen en treedt per 1 december in werking. De winterbandenplicht geldt voor het vrachtverkeer alleen voor de aangedreven assen.


De nieuwe wettelijke plicht komt in de plaats van de huidige regeling. Deze beperkte zich tot een ‘geschikte bandenkeuze' en een aan het weer aangepaste voertuiguitrusting. Een Duitse rechtbank heeft eerder dit jaar bepaald dat deze formulering te vaag was. Reden voor de Duitse verkeersminister Ramsauer om de wet aan te passen.  De nieuwe regeling schrijft voor dat bij winterse weersomstandigheden alleen met winterbanden mag worden gereden. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan:  ijs, samengepakt sneeuw, smeltend sneeuw, ijs en rijp. Bij deze omstandigheden geldt een winterbandenplicht voor heel Duitsland. Als winterband gelden banden die voorzien zijn van een M+S symbool. Automobilisten die tijdens winterse omstandigheden toch de weg opgaan met zomerbanden riskeren een boete van 40 euro. Deze kan oplopen tot 80 euro ingeval het verkeer wordt gehinderd.

De nieuwe wetgeving heeft weinig gevolgen voor het vrachtverkeer. Voor bussen en bedrijfsvoertuigen boven de 3,5 ton geldt de winterbandenplicht alleen voor de aangedreven assen. De huidige tractieband met M+S codering volstaat hiervoor. Formeel gezien geldt hiervoor een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Er ligt een voorstel om dit te verhogen naar 4 mm. De nieuwe wetgeving is niet van toepassing voor opleggers en aanhangwagens. (AS)


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


01.12.2010  |  transport-online.nl

Utrecht stimuleert duurzaam goederenvervoer op economisch verantwoorde wijze


UTRECHT - EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) steunen het goederenvervoerplan van de gemeente Utrecht voluit. Het College van B&W stelde dat plan dinsdag vast. Het goede van de aanpak in Utrecht is dat de gemeente nieuwe groene initiatieven faciliteert en dwang zoveel mogelijk voorkomt. Door die houding krijgt groen ondernemerschap echt de kans. Er worden zo win-win situaties gecreÎerd waar de economie en de lokale leefbaarheid erg veel baat bij hebben.


Naast het faciliteren van initiatieven zoals ëde cargohopper of de bierbootí geeft het college ook een slimme stimulans aan professionele stadsdistributeurs. Utrechtse bedrijven worden gestimuleerd te innoveren in techniek en bevoorradingsconcept alsmede de bevoorrading te vergroenen. Dat Utrecht een proeftuin wil zijn voor nieuwe logistieke concepten wordt door EVO en TLN toegejuicht.

EVO en TLN zijn structureel betrokken door deelname aan de adviescommissie bevoorradingsaangelegenheden van het College van B&W in Utrecht. Door structureel met elkaar naar de bevoorrading in de binnenstad te kijken is de Utrechtse aanpak mogelijk geworden, aldus EVO en TLN. Voor de definitieve uitwerking van het goederenvervoerplan moet de gemeenteraad nog wel akkoord gaan met de financiering van de projecten van 4,6 miljoen euro.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


01.12.2010  |  transport-online.nl

Gevaarlijke stoffen bij verkeersincident in toekomst snel naar veiligstelplek


ROTTERDAM - Vandaag hebben Rijkswaterstaat en de Gezamenlijke Brandweer een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin afspraken staan over een zogenaamde 'veiligstelplek' die op dit moment wordt aangelegd bij de nieuwe brandweerkazerne aan de Butaanweg in Rotterdam.


In het havengebied van Rotterdam vindt met grote regelmaat vervoer plaats van gevaarlijke en/of vloeibare stoffen. Als een voertuig met deze stoffen betrokken raakt bij een verkeersincident, wordt dit ter plaatse opgelost. Dit voertuig met gevaarlijke en/of vloeibare stoffen kan straks worden overgeheveld in een speciaal ontworpen lekbak waarin hij wordt vervoerd naar de nieuwe veiligstelplek. Daar kan de lading veilig worden opgeruimd. Voordeel van deze oplossing is dat de doorstroming van het verkeer na een incident weer snel op gang komt en dat incidenten in een veilige omgeving kunnen worden afgehandeld.

De brandweerkazerne aan de Butaanweg en de bijbehorende veiligstelplek worden naar verwachting medio volgend jaar feestelijk in gebruik genomen. Deze samenwerking tussen de Gezamenlijke Brandweer en Rijkswaterstaat is uniek in Nederland en tot stand gekomen door De Verkeersonderneming. Op basis van de ervaringen wordt bekeken of een veiligstelplek ook in andere delen van Nederland uitkomst biedt.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


29.11.2010  |  transport-online.nl

Verkoop vrachtwagens flink gestegen

 

BRUSSEL - De verkoop van (zware) bedrijfswagens in de EU laat in de afgelopen maanden een opwaartse trend zien. De groei is te zien in alle segmenten behalve de verkoop van bussen.


In het trucksegment lagen de verkopen in oktober van dit jaar 53,7 procent hoger dan in oktober 2009. Er werden in de gehele EU 16.628 nieuwe vrachtwagens geregistreerd. In Nederland steeg het aantal verkochte vrachtwagens explosief met 89,4 procent in vergelijking met oktober vorig jaar.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


15.11.2010  |  transport-online.nl

Sentimenten verbeteren voor logistiek vastgoed


De opname van distributiecentra is over de eerste drie kwartalen van 2010 ten opzichte van dezelfde periode in 2009 verder teruggelopen. Daarnaast is het aanbod aan beschikbare distributiecentra fors toegenomen. Zowel door gebruikers als door vastgoedeigenaren wordt op dit moment een uiterst afwachtende houding aangenomen. De economische situatie is echter in de loop van 2010 aan de beterende hand.


"Ondanks de kille cijfers die een somber beeld schetsen, is het sentiment beduidend positiever", zegt Gerwin Vos, verantwoordelijk voor de afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff. "Een aantal seinen dat duidt op herstel van de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt, lijkt weer op groen te springen. Een herstel van de logistieke vastgoedmarkt in 2011 is in dit perspectief aannemelijk."

Vandaag publiceerde DTZ Zadelhoff het rapport 'Seinen op groen' - de Nederlandse markt voor distributiecentra - waarin ontwikkelingen worden geanalyseerd. Bovendien schetst de vastgoedadviseur met de VastgoedVisiekaart als eerste een compleet beeld van de voorraad van distributiecentra en het aanbod op gemeentelijk niveau.

Wereldwijd heeft de industriÎle productie de opwaartse lijn weer gevonden. Dit heeft ertoe geleid dat goederenstromen weer in volume aan het toenemen zijn en dat de overslagcijfers op zee- en luchthavens terugkeren op de niveaus van voor de crisis.

Gerwin Vos: "Let hierbij bijvoorbeeld op de recordcijfers die de overslag in de Rotterdamse haven laten zien. Nog belangrijker is dat het vertrouwen van de consument weer toeneemt en daarmee samenhangend het bestedingspatroon. De 'emerging markets' in AziÎ nemen de global economy op sleeptouw en de groei van de wereldeconomie is minder afhankelijk geworden van Amerikaanse en in mindere mate Europese consumenten", aldus Vos.

"De opnieuw aantrekkende goederenstromen zorgen voor een toename in huisvestingsbehoefte. Echter, door de steeds korter wordende doorlooptijd van goederenproductie tot consument en de snelle technologische ontwikkelingen, worden minder grote voorraadvolumes aangehouden. Ook zitten veel logistiek dienstverleners ruim in hun jasje, waardoor de ruimtebehoefte in eerste instantie intern kan worden opgelost, zonder daadwerkelijk nieuwe ruimte in te huren," zegt Vos.

De vele huurverlengingen en sturing op kostenbeheersing bij organisaties vertragen tevens het herstel van de opnamecijfers. Daarnaast zorgen geavanceerde ICT oplossingen, efficiency in de supply-chain en een hogere omloopsnelheid voor een minder latente huisvestingsbehoefte in de toekomst. Vos: "Gevolg hiervan kan zijn dat in de eerstvolgende periode van hoog-conjunctuur, toch minder behoefte aan opslagruimte bestaat."

Het sentiment bij beleggers is sterk verbeterd. Er is een grotere vraag en meer kapitaal beschikbaar voor kwalitatief goed vastgoed. Vos: "Er is bovendien een betere match tussen de rendementsverwachting bij kopers en verkopers in de prime-A categorie. De concrete vraag die momenteel boven de markt hangt, kan de leegstand in bepaalde regio's naar een acceptabel niveau brengen. Dit zou een belangrijke steun in de rug geven om de aanvangsrendementen voor 1e klas distributiecentra weer op min of meer gelijk niveau van 2007 te brengen."


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


11.11.2010  |  transport-online.nl

Vakbeurs ICT & Logistiek 2010: positieve beweging in de markt


De vakbeurs ICT & Logistiek, voor ICT-toepassingen en - diensten in de logistieke keten, trok een enthousiast en hoog gekwalificeerd publiek. De beurs, die plaatsvond op 3 en 4 november 2010 in Jaarbeurs Utrecht, had vernieuwende onderdelen, die werd versterkt met een inhoudelijk programma. Specialisten gaven advies over logistieke problemen en informatie over de nieuwste trends op het gebied van ICT & Logistiek.


Hoog gekwalificeerd

Het uitgebreide en vernieuwende programma, met onder meer het Supply Chain Centre, de AUTO ID-demo, de TLN tours op het gebied van WMS, TMS en Boordcomputers, en de inhoudelijke lezingen van specialisten, trok een hoog gekwalificeerd publiek volgens Projectmanager Frank Klein Tank van VNU Exhibitions: 'Het beslisniveau was ontzettend hoog: Directeuren en managers uit verschillende sectoren, van transport en opslag tot industrie, handel en retail, kwamen met gerichte vragen en interesses naar de beurs.'

Volgend jaar terug

De bezoekers vonden de beurs meer dan de moeite waard. Maar liefst 87% gaf aan volgend jaar terug te komen. Jan Kooijman van Centraal Boekhuis beschouwde ICT & Logistiek als een onmisbaar event om zijn kennis en expertise scherp te houden. 'De beurs is voor mij jaarlijks een update van mijn knowhow. Daardoor kan ik zaken op een juiste wijze voorleggen aan de beslissers binnen mijn bedrijf en ben ik een betere gesprekspartner.'

Op de beurs maakten exposanten ook volop gebruik van de mogelijkheid om te netwerken. 'Een ideaal moment om met een groot deel van onze klanten in contact te komen en bij te praten in een informele setting', aldus Erik van Dijk, CEO van Slimstock. 'Welke wensen liggen er bij de klant? Hoe gaat het met de markt?'

Positieve beweging

In de bezoekersevaluatie gaf 65% van de aanwezige professionals aan dat de omzetontwikkeling van hun bedrijf gelijk is gebleven of zelfs is verbeterd. Van Dijk: 'Ik heb op de beurs niemand het woord recessie horen gebruiken. Er zit merkbaar positieve beweging in de markt.'

Tweedaagse aanpak succes

De vakbeurs ICT & Logistiek duurde dit jaar twee dagen in plaats van vier dagen. Deze aanpak is aangeslagen. 3.776 professionals bezochten de beurs. Een stijging van ruim 11% ten opzichte van vorig jaar, toen de teller bleef staan op 3.383 bezoekers. Ook Sales Leader Elmer Bol van IBM Nederland was tevreden over de opkomst. 'Het was een mooie beurs met doelgerichte bezoekers. We hadden 'volle bak' bij onze presentatie en mede daardoor hebben we vele nieuwe leads gekregen. En dat is belangrijk, want tenslotte stonden we er niet voor de gezelligheid, maar om nieuwe klanten te vinden.'


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


11.11.2010  |  transport-online.nl

FloraHolland start Tradepark in Duitsland

 

FloraHolland start begin 2011 als pilot een Tradepark in Bremen, Duitsland. FloraHolland neemt dit initiatief namens Florilog, een samenwerkingsverband in de Nederlandse sierteeltsector. In het Tradepark in Noord-Duitsland worden vooral logistieke diensten ondergebracht. Bij de ontwikkeling van dit logistieke centrum werkt FloraHolland nauw samen met haar aanvoerders, exporteurs en de logistieke dienstverleners. Doel is dat het Tradepark gaat bijdragen aan versterking van de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector.


Logistieke diensten

Tradepark Bremen wordt een internationaal centrum, waar vooral logistieke diensten een plek krijgen. De ontwikkeling is een antwoord op de geografische verschuivingen in de productie van sierteeltproducten en de continue behoefte aan efficiency in logistieke stromen binnen Europa. De ontwikkeling van een internationaal Tradepark sluit aan op de aanbevelingen uit een onderzoek van Florilog waarin de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector is onderzocht. Daarin is onder andere geconcludeerd dat een slagvaardige, internationale benadering nodig is. De conclusies van de Commissie Nijkamp (in het kader van Greenport Nederland 2040) onderschrijven deze stelling, wat het belang van dit initiatief onderstreept.

Bremen internationaal knooppunt

Bremen is internationaal een aantrekkelijk knooppunt. Naast de gunstige ligging (nabij een groot productie- en consumptiegebied) vormt Bremen een belangrijk internationaal logistiek knooppunt voor sierteeltproducten in Europa. De ontwikkeling van een Tradepark in Duitsland verlaagt geografische beperkingen, bevordert internationale handelscontacten en speelt in op maatschappelijke bewegingen als 'local for local' en duurzaamheid. Tradepark Bremen kan het Nederlandse sierteeltcluster logistieke optimalisatie, verlaging van de ketenkosten en versterking van het assortiment opleveren.

Samenwerking belangrijk

Het succes van het Tradepark wordt bepaald door de samenwerking tussen FloraHolland haar aanvoerders, klanten en de logistieke dienstverleners. Die samenwerking is belangrijk voor een optimale werking van het internationale Tradepark, dat pas goed functioneert als krachten en kennis van sectorpartijen effectief worden gebundeld. In de komende maanden worden organisatie en werkwijze van het toekomstige Tradepark verder uitgewerkt. De pilot in Bremen moet helder maken welke bijdrage Tradeparks als deze concreet leveren aan de verdere ontwikkeling van de internationale marktpositie van het Nederlandse sierteeltcluster.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


11.11.2010  |  transport-online.nl

Europees logistiek rapport DTZ: 'Op weg naar herstel'


De logistieke vastgoedmarkt in Europa heeft over de eerste helft van 2010 stabiele en toenemende opnameniveaus laten zien. Het lijkt erop dat deze markt voorzichtig op weg is naar herstel. Dit blijkt uit het verschenen Europese Logistieke rapport van de internationale researchafdeling van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.


Gerwin Vos, binnen DTZ Zadelhoff verantwoordelijk voor logistiek vastgoed in Nederland: "De opname laat in heel Europa een stijging zien. Voor Nederland komt de totale logistieke opname in de eerste helft van 2010 uit op circa 225.000 m2, waarvan circa 110.000 m2 in en rond de drie grote steden." Nederland is met een voorraad van circa 16,2 miljoen m2 logistieke ruimte een van de grootste markten in Europa.

Het Europese rapport geeft een overzicht van ontwikkelingen en trends op de 15 Europese markten voor de eerste helft van 2010. Daarnaast wordt een voorruitzicht voor de hele Europese logistieke markt op de korte tot middellange termijn gegeven. De belangrijkste bevindingen zijn:
 • De logistieke markt in Europa heeft de eerste helft van 2010 stabiele en toenemende niveaus van opname laten zien.
 • Het totale aanbod van logistieke ruimte is nog steeds hoog in Europese regio's. Dit is deels te wijten aan het grote volume van nieuw opgeleverde bedrijfsruimte in 2008 en 2009.
 • Een terugkeer naar het niveau rond 2006 en 2007 is op de korte en middellange termijn onwaarschijnlijk. Toch ziet de internationale researchafdeling de afgelopen maanden steeds meer tekenen van voorzichtig optimisme onder gebruikers en investeerders in logistiek vastgoed.

Gerwin Vos: "Dit Europese rapport geeft een globaal beeld van de verbeterende marktsituatie in Europa. Het jaarlijkse Nederlandse marktrapport over de logistieke vastgoedmarkt ('De Nederlandse markt voor distributiecentra') verschijnt begin november. Dit rapport zal een verdieping geven op de situatie en ontwikkelingen binnen de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt."


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


17.10.2010  |  transport-online.nl

Greenport Aalsmeer wil ongestoorde logistieke verbinding naar Schiphol

 

AALSMEER - Gedeputeerde Bond van de Provincie Noord-Holland sprak tijdens de internationale Horti Fair op 13 oktober 2010 over de innovatieve ontwikkelingen binnen de Greenport Aalsmeer. Gedeputeerde Bond: 'Greenport Aalsmeer maakt zich hard voor een ongestoorde logistieke verbinding van de bloemenveiling Aalsmeer naar Schiphol'.


Wethouder Verburg (gemeente Aalsmeer) sprak namens de aandeelhouders van Green Park Aalsmeer over het belang van de Greenport voor de gehele sierteeltsector. Green Park Aalsmeer, het bedrijventerrein gericht op de bloemen- en sierteeltsector heeft 4 hectare grond verkocht, er 3 hectare. in optie en er is 10 hectare. direct uitgeefbaar.

Greenport Aalsmeer is een van de vijf Greenports in Nederland. Een Greenport is een tuinbouwcentrum van nationaal belang, met een stevige positie op de wereldmarkt en internationale concurrentiekracht. In een Greenport zijn productietuinbouw, agribusiness en de daaraan verbonden logistieke- en dienstverlenende bedrijvigheid geconcentreerd. Greenport Aalsmeer is een van 's werelds grootste logistieke- en handelscentra op het gebied van sierteeltproducten. Met ruim 43.000 arbeidsplaatsen en een toegevoegde waarde voor alleen de sierteelt van meer dan 585 miljoen euro, is deze Greenport een tuinbouwcentrum van wereldbelang. Regionale samenwerking is essentieel om duurzaam en internationaal te kunnen concurreren, de innovatiekracht te vergroten en het imago van de hele sector te verbeteren.

In Greenport Aalsmeer werkt al een groot aantal partijen samen onder het motto 'verbinden en versterken'. Aansprekende resultaten van de laatste maanden zijn de subsidie voor de aanleg van een ongestoorde vrachtverbinding, OLV Greenport, van de bloemenveiling naar Schiphol en het project Bloomin'Holland.

Bloomin'Holland wordt een permanente wereld met een passie voor bloemen. Daar ontmoeten mensen elkaar, rijzen ideeen, wordt kennis uitgewisseld en ontstaan trends. Bloomin'Holland wordt een plek waar onderwijs, onderzoek, ondernemers en markt elkaar ontmoeten en zal bijdragen aan krachtenbundeling in de sector.

Aalsmeer en omgeving zullen door deze ontwikkeling een blijvend prominente plek in de sierteeltbranche kunnen behouden. Onderdeel van Bloomin'Holland is het themapark, het kennis- en belevingscentrum van de sierteeltsector. Twee paviljoens van dit themapark zullen te zien zijn tijdens de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo. Na afloop van de Floriade worden deze paviljoens weer opgebouwd in Aalsmeer.

In Greenport Aalsmeer werken aan een vitale ruimtelijke en economische toekomst voor de bloemen- en plantensector: de provincie Noord-Holland, stadsregio Amsterdam, gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Kaag en Braasem en Uithoorn, Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. samen met het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door de Kamer van Koophandel Amsterdam, LTO Noord-Glaskracht, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en FloraHolland vestiging Aalsmeer.

Green Park Aalsmeer is een hoogwaardig bedrijvenpark van 180 hectare voor ondernemingen die toegevoegde waarde leveren in de bloemen- en plantensector. Het bedrijventerrein wordt gezamenlijk ontwikkeld door de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn. Bloomin'Holland en Green Park Aalsmeer bevinden zich direct naast bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer. Door aansluiting op de nieuwe N201 is Green Park Aalsmeer uitstekend bereikbaar en slechts vijf minuten rijden van Schiphol. Er zijn kavels beschikbaar. Een deel van het gebied is ook beschikbaar voor vestiging van lokale ondernemers buiten de sierteeltsector uit de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.


08.04.2010  |  transport-online.nl

Minster Van der Hoeven opent Topinstituut voor Logistiek Dinalog

 

BREDA - Dinalog, het Topinstituut voor Logistiek en Supply Chains in Breda, is woensdag officieel geopend door minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. In haar toespraak sprak zij de overtuiging uit dat Dinalog een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verwezenlijken van de gezamenlijke logistieke ambities die voor 2020 zijn opgesteld.


"In 2020 is Nederland de Europese marktleider als regisseur van transnationale goederenstromen. De winst die gemaakt wordt in de logistieke en supply chain sector zal verdriedubbelen van 3 miljard euro in 2007 naar 10 miljard euro in 2020. En de centrale speler wordt het topinstituut Dinalog."

Supply chains worden steeds omvangrijker. Denk aan de automobielindustrie die onderdelen uit de hele wereld laat komen om ze op een locatie te assembleren. Met de toenemende complexiteit groeit de behoefte aan een sterke regisseur. Daar liggen kansen voor Nederland. Maar hoe verander je een sector die nog voor een flink deel bestaat uit het verplaatsen van producten, naar een sector die de regie voert over de hele keten, van producent tot eindafnemer. En hoe verbreed je dat vervolgens naar meerdere ketens (4C cross chain controll center) en daarna weer verder. Hoe doe je dat duurzaam? Hoe breng je dat in praktijk?

Dat zijn de vragen waar Dinalog zich voor gesteld ziet, zei Dinalog Bestuursvoorzitter Willem van Heeren. 'Dinalog is de plek waar ondernemers, kennisinstellingen en de overheid samen de oplossingen voor deze vraagstukken bedenken, testen en vervolgens implementeren en uitvoeren.'

Via R&D projecten en demonstratieprojecten zoeken de spelers in de markt samen naar innovatieve oplossingen en mogelijkheden om die te implementeren. Daar ligt de kracht van Dinalog, aldus minister Van der Hoeven.

'Dinalog zorgt ervoor dat kennis gedeeld wordt, dat er gezamenlijk research wordt gedaan, dat inspirerende voorbeelden beschikbaar zijn voor iedereen, dat innovatie gaat lÈven, dat de bedrijvigheid toeneemt.'

Een goed voorbeeld van die inspiratie en bedrijvigheid is de oprichting van Dinalog Friends, een vereniging van ruim 200 (met name MKB) bedrijven, die zich sterk maakt voor kennisdeling in en professionalisering van de sector. Voor dat laatste is onderwijs de sleutel. In Breda is een terrein van 14 hectare gereserveerd langs de A16 waar naast het huidige kantorencomplex de Dinalog Campus gebouwd zal worden. Naar het voorbeeld van de campus bij de TU Eindhoven zullen wetenschap en bedrijfsleven elkaar hier ontmoeten en inspireren.

Vooruitlopend hierop meldde Peter van der Velden, Burgemeester van Breda, woensdag dat het Dutch Institute World Class Maintenance bekend heeft gemaakt zich te gaan vestigen op het terrein. Een mooi voorbeeld van de synergie die Dinalog wil bewerkstelligen!

De oprichting van Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics) is een concrete uitwerking van het Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains van de Commissie Van Laarhoven. De Rijksoverheid heeft 25 miljoen in dit innovatieprogramma geinvesteerd. Daarnaast heeft Dinalog financiÎle steun gekregen van provincie en gemeente.

Dinalog financiert en coordineert onderzoek en ontwikkeling op het gebied van innovatieve logistiek. Projecten die bruikbare kennis opleveren voor het bedrijfsleven. Met steun van Dinalog Friends is beschikbaarheid van deze kennis binnen de sector gewaarborgd. Tot slot heeft Dinalog het doel de kennis over ketenregie in de curricula van logistieke opleidingen in te voeren.

In navolging van de Commissie Van Laarhoven heeft Dinalog drie speerpunten voor research & development benoemd:

 • Cross Chain Control Centers - de ontwikkeling van regiecentra van waaruit meerdere supply chains gezamenlijk geregisseerd worden
 • Service Logistiek - de regie van de after-sales service van producten
 • Regie van Knooppunten - regievoering van transportbewegingen en informatiestromen rondom de Nederlandse Mainports en knooppunten in het achterland.


Dit jaar gaan naar verwachting meer dan 25 onderzoeks- en demonstratieprojecten die hierop betrekking hebben van start.


Kooltrans groupage en transport is gespecialiseerd in nationaal transport en internationaal transport, vanuit Ede (Gelderland). Expertise op het gebied van groupage vervoer, vervoer van deelladingen, compleet ladingen en pallet zendingen. Wij zijn werkzaam in de distributie en logistieke dienstverlening binnen: Europa, Duitsland (Ruhrgebied), Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Luxemburg, Belgie, Spanje, Portugal.

Webdesign and webdevelopment by Design Valley